Samerådet er i gang med det ungdomsprosjektet "Youth Together for Arctic Futures"

Samerådet er i gang med et nytt ungdomsprosjekt! Ledet av WWF Global Arctic Programme og med støtte fra EU, er prosjektet Youth Together for Arctic Futures nå lansert! Prosjektet skal styrke arktiske og europeiske ungdommers muligheter til å påvirke politikk som påvirker dem, og tilrettelegge for utveksling mellom europeisk og arktisk ungdom. 

Ungdom rundt hele verden vil leve med konsekvensene av klimaendringer, tap av biologisk mangfold og miljøforringelse. Arktis, som region, og Europa, som kontinent, varmes opp flere ganger raskere enn det globale gjennomsnittet. Vedtak som tas nå og i fremtiden, av beslutningstakere på alle nivå, former alvorlighetsgraden av disse konsekvensene, og EU er forpliktet til å sikre at fremtidige generasjoner har en beboelig planet. Unge folk ønsker større muligheter til å handle og påvirke politikk som påvirker dem. For å kunne gjøre dette, trenger de kunnskap, muligheter og forbindelser til å forsvare god klima- og miljøpolitikk.  

Anja Márjá Nystø Keskitalo, urfolkskoordinator i prosjektet.

Foto: Arctic Frontiers

I januar 2024 lanserte en gruppe arktiske og europeiske partnerorganisasjoner prosjektet Youth Together for Arctic Futures for å styrke arktiske og europeiske ungdommers muligheter til å påvirke politikk for en fremtidig Arktis som er fredelig, bærekraftig og velstående. Dette fire års prosjektet har som mål å gi arktiske og europeiske ungdom kunnskap, ferdigheter og muligheter til å arbeide for implementering av god klima- og miljøpolitikk i Arktis. Spesiell oppmerksomhet vil bli gitt til å inkludere underrepresenterte grupper i Arktis, inkludert kvinner, urfolk og sosiale eller andre minoriteter.

Prosjektet vil ikke bare ta for seg de uforholdsmessige konsekvensene av klimaendringene på arktiske ungdommer, men ser også viktigheten av å inkludere europeisk ungdom i samtaler. Ved å legge til rette for samarbeid og gjensidig læring mellom arktiske og europeiske ungdom, vil prosjektet bygge broer, utveksle ideer, og sammen finne løsninger til felles utfordringer. Det er en unik mulighet for europeisk ungdom til å få innsikt i de særegne utfordringene Arktis står foran, og vil fremme en følelse av delt ansvar og forståelse. 

“Vi er spente på å jobbe sammen med arktiske og europeiske ungdommer og med våre partnerorganisasjoner. ‘Sammen’ er et nøkkelord for prosjektet - det er kun sammen at vi kan utforme politikk som faktisk beskytter arktiske økosystemer og levebrød,” sier Vicki Lee Wallgren, direktør i WWF Global Arctic Programme.

En nøkkeldel i prosjektet er etableringen av en EU-Arctic Youth Dialogue, som vil være en del av EUs flaggskipsarrangement om Arktis, EU Arctic Forum and the Indigenous People’s Dialogue. For å sikre at prosjektet reflekterer behovene og perspektivene til ungdom, vil et ungdomsstyre bestående av arktiske og europeiske ungdom styre retningen i prosjektet. 

“Initiativet gir arktisk ungdom en unik mulighet til å sette deres saker på den politiske agendaen. Gjennom et nytt Arctic Youth Dialogue skaper vi en plattform for Arktis spesifikke saker, spesielt urfolkssaker, som kan diskuteres åpent blant arktiske og europeiske jevnaldrende. Vi har merket en økt interesse i arktiske saker blant europeiske ungdom, og dette prosjektet gir en uvurderlig plass for å utveksle ideer om EUs politikk som påvirker Arktis”, sier Anja Márjá Nystø Keskitalo, urfolkskoordinator i prosjektet, og ansatt i Samerådet. 

I tillegg til EU-Arctic Youth Dialogue, skal prosjektet også produsere en State of the Arctic Youth Report, som gir ungdom muligheten til å formulere politiske krav og å holde beslutningstakere ansvarlig. I tillegg til dette, vil det bli arrangert flere aktiviteter, slik som et mentorprogram for ungdom, lynkurs om EU og Arktisk politikkutforming, ungdomsledet medie- og kunstproduksjon, og mer. 

“Dette prosjektet er en mulighet for europeisk ungdom til å kontakt med ungdom fra ett av de ytterste regionene i Europa. Jeg ser fram til å se hvordan arktisk og europeisk ungdom kan samarbeide for en bærekraftig, motstandsdyktig og fredelig arktisk og europeisk fremtid,” sier Anya Suprunenko, administrerende direktør i European Youth Parliament. 

Samerådet samarbeider med organisasjoner som bringer flere tiår med erfaring med arbeid som styrker ungdom, politikkutvikling, og forskning og konservering av arktiske økosystemer og levemåter: Arctic Youth Network, European Youth Parliament, Samerådet, Arctic Mayors’ Forum, Tromsø kommune, Universitetet i Tromsø, og Association of Polar Early Career Scientists. Prosjektet er støttet av det Norges Arktisk råds lederskap, WWF Grønnland og Arctic Frontiers som samarbeidspartnere.

Youth Together for Arctic Futures er finansiert av den Europeiske Union. Innholdet til denne publikasjonen er eneansvaret til Samerådet og gjenspeiler ikke nødvendigvis synspunktene til EU.

Previous
Previous

1. Ođasreive ReCap ASáp SÁ

Next
Next

The Saami Council is underway with the new youth project "Youth Together for Arctic Futures"