ReCap ASáp – Regaining capacity in a changing Sápmi

samerådet og Suoma sámiid guovddášsearvi har initiert det Interreg-finansierte prosjektet “recap asáp: regaining capacity in a changing sápmi”. Prosjektet vil pågå fra 2023 til 2026.

 
 

Sápmi og det samiske sivilsamfunnet står overfor mange utfordringer. Det samiske samfunnet tvinges inn i en defensiv posisjon, hvor samer må reagere på løsninger som foreslås av andre. Løsninger som mangler det samiske folks perspektiver og forutsetninger. Dette er en utfordring for det samiske samfunnets rett til selvbestemmelse og retten til å utvikle oss basert på våre egne prioriteringer.

I september 2023 fikk Samerådet, i samarbeid med Suoma Sámiid Guovddašsearvi, midler fra EU Interreg Aurora programmet til prosjektet ReCap ASáp: Regaining capacity in a changing Sápmi. Dette prosjektet har som mål å promotere mer inkludering i samfunnsprosesser i Sápmi, ved å sikre at sterke samiske organisasjoner kan delta og kjempe for at det samiske perspektivet kommer fram, og for et bedre kunnskapsgrunnlag for beslutningstaking. Prosjektet vil fremme, forbedre og styrke samiske lederes mulighet til å ha en innvirkning på en verden i stadig endring. 

Prosjektets ansatte. Fra venstre: Åsa Larsson Blind, Enni Similä, Simon Lundmark Kuhmunen, Helene Ajuna Olsen


Vi trenger økt tillit og bedre samhandling mellom ulike samiske næringer, områder og samfunn. Vi ønsker også å behandle våre naboer fra andre kulturer med samme vennlighet og respekt som vi selv forventer av dem. Dette krever et sterkere Sápmi, med større myndighet og ressurser til våre folkevalgte organer, større kapasitet i institusjoner og det sivile samfunnet og bedre beskyttelse av kulturen og naturgrunnlaget.
— Den 22. Samekonferansen i Váhjter 2022

Prosjektets visjon er å bidra til et robust og motstandsdyktig Sápmi i en tid med raske endringer.

Prosjektet skal: 

  1. Øke kapasiteten til, og styrke det samiske sivilsamfunnet som vil resultere i en økt kapasitet til å delta i nasjonale, regionale og lokale prosesser.

  2. Bidra til et levende samisk demokrati ved å arrangere et pilotarrangement for et grenseoverskridende samisk arena for beslutningstaking og kunnskapsdeling.

  3. Fremme økende utvikling av lokale arbeidsplasser og næringsutvikling i Sápmi gjennom mer målrettet og inkluderende investeringer i opplæring og kompetanseutvikling.

  4. Utvikle samisk lederskap for å kunne fremme samiske prioriteringer basert på samiske samfunnsbehov under raskt skiftende forhold som skyldes klima- og samfunnsendringer.

  5. Forbedre kunnskapsbasen og fremme inkludering i beslutninger som påvirker det samiske folket ved å utvikle Boahtteáiggi jurdagat; en tilnærming for å generere, samle inn og spre kunnskap ut i fra samisk urfolkskunnskap og samiske verdier og prioriteringer.


Dette prosjektet er finansiert av Interreg Aurora, sametinget i Norge, Lapin Liitto, Finnmark, Troms, Nordland and Trøndelag fylkeskommuner, Region Norrbotten, Västerbotten, Jämtland Härjedalen og Västernorrland.


Nyheter


ReCap ASáp består av to hovedarbeidspakker:


1. Samiske styringsstrukturer for et robust og moststandsdyktig Sápmi

For å sikre langsiktig utvikling og forvaltning, skal ReCap ASáp fremme en overgang fra koloniale styreformer til selvbestemmelse og dekoloniale styreformer, og å bygge kapasiteten til samiske organisasjoner og institusjoner. Denne arbeidspakken skal også jobbe for grenseoverskridende samarbeid, kunnskapsoverføring mellom generasjoner, kartlegge mulige finansieringsmuligheter, og sikre profesjonalitet og sterkt lederskap i samiske institusjoner.

MÅL 1: Styrke det samiske sivilsamfunnet

For å fremme et langsiktig og grenseoverskridende samisk sivilsamfunn, skal ReCap ASáp arrangere flere aktiviteter.

Utvikle en mal for hvordan man driver en samisk NGO

Et velfungerende demokrati forutsetter et sterkt sivilsamfunn, men det eksisterer fremdeles en ubalanse mellom det samiske sivilsamfunnet og majoritetssamfunnets krav. For å imøtekomme samiske organisasjoners muligheter til å følge opp samiske saker, vil prosjektet utvikle en mal for hvordan man kan drive samiske NGOer. ReCap ASáp vil samarbeide med Suoma Sámi Guovddášsearvi for å teste ut og å implementere malen. Malen og veiledningsheftet vil være tilgjengelig for samiske organisasjoner.

Kurs for økt organisasjonell kapasitet i Sápmi

Utvikle praktiske ferdigheter som søknadsskriver

En velfungerende NGO har forutsetningene og kompetansen til å bygge bro mellom idé og implementering. Det samiske sivilsamfunnet er i stor grad avhengig av prosjektfinansiering for å kunne gjennomføre aktiviteter. Til tross for at det er mange muligheter for finansiering, er det få prosjektsøknader fra samiske organisasjoner. 

Kurset vil styrke individers evne til å identifisere finansieringsmuligheter, oversette ideen til en prosjektplan og finansiørenes krav, samt gi deltakerne praktiske ferdigheter i de ulike fasene av prosjektutviklingen. 

Lær hvordan du blir den beste kommunikasjonsansvarlige i Sápmi

For at samiske organisasjoner skal ha mulighet til å effektivt kommunisere sin visjon bør de anvende strategier og retningslinjer for kommunikasjon.

Kurset tar for eksempel for seg hvordan man sikrer seg en effektiv kommunikasjonsstrategi, hvordan velge målgrupper og hvordan de berøres, hvordan måle resultater, hvordan effektiv og ineffektiv kommunikasjon påvirker organisasjonens resultater, samt praktiske ferdigheter i forskjellige kommunikasjonsmetoder. 


Hvordan lede møter for å sikre konkrete resultater

Å lede møter er et av møtelederes viktigste oppgaver. Å effektivt lede møter betyr at alle har mulighet til å tale, og forhindrer forvirring og at møter blir fastlåste, som kan lede til forhastede beslutninger eller til at man ikke får gått gjennom hele sakslista.

Kurset vil sikre resultatorienterte, bærekraftige og effektive ledere gjennom både teoretisk kunnskap og praktiske ferdigheter.

Hvordan være et ansvarlig og engasjert styremedlem

Ofte blir styremedlemmer valgt på grunn av deres engasjement eller lidenskap. På plass i styret stilles det krav om forskjellige ferdigheter.

Dette kurset vil omhandle kompetanse som kreves for å være et godt styremedlem, slik som de juridiske aspektene, evnen til å ta ansvar, og engasjement. Kurset tilbyr teoretisk kunnskap og praktiske evner som er etterlengtet i styrearbeid.

MÅL 2: Samisk lederskap for et robust og motstandsdyktig Sápmi

Den stadig skiftende verden rundt oss og utfordringer slik som klimaendringer og samfunnsendringer, stiller høye krav til samiske organisasjoner. Usikkerheten rundt framtiden, sammen med det identifiserte behovet for urfolkskunnskap og samisk deltakelse i beslutningsprosesser, krever erfarne ledere som kan navigere den komplekse samtiden og framtiden. Dette behovet er uttrykt av Samerådets medlemsorganisasjoner og på det politiske nivået i Sápmi. 

ReCap ASáp skal bygge kapasitet og styrke det samiske sivilsamfunnet, og fremme et sterkt samisk lederskap gjennom en systematisk tilnærming ved å jobbe for lederskapsutvikling og grenseoverskridende samarbeid. Dette muliggjør et proaktivt lederskap, styrker den samiske økonomien og forbedrer forutsetningene for samisk entreprenørskap.

Advocacy Program

ReCap ASáp vil inkludere et Advocacy program, hvor tre unge, engasjerte samer gis muligheten til å utvikle deres egenskaper og erfaringer. Deltakerne vil få delta i aktiviteter som prosjektet arrangerer og vil få arbeide med forskjellige avdelinger i Samerådet. Programmet inneholder teoretiske og praktiske oppgaver i et mangfoldig arbeidsmiljø, som vil gi erfaring og egenskaper som vil forberede deltakerne for framtidig arbeid med samiske saker. Programmet vil inkludere:

  • Praktisk erfaring med grenseoverskridende samarbeid.

  • Workshop om hvordan fremme samiske verdier og perspektiver i påvirkningsarbeid.

  • Bruke data for å identifisere policy spørsmål og løsninger, og beskrive kriterier for å vurdere når man velger påvirkningsmål.

  • Identifisere viktige beslutningstakere, og forstå deres posisjoner om målet.

  • Skape og levere påvirkningsbudskap, og tilpasse dette til forskjellige målgrupper som kan påvirke beslutningsprosessen.

  • Utvikle ferdigheter for å møte beslutningstakere og for å bygge og vedlikeholde koalisjoner.

Mer informasjon om advocacy programmet vil bli annonsert i løpet av våren 2024.

Samisk ledernettverk

Samer, som urfolk, bor og jobber i majoritetssamfunnet og møter utfordringer i å utøve sine kulturelle og sosiale praksiser. For å anvende og å kunne støtte kompetanse- og erfaringsutveksling innenfor samisk lederskap, vil ReCap ASáp skape et nettverk med omtrent 15 samer i ledende posisjoner i Sápmi. Nettverket vil tilby verdifull utveksling av kompetanse og erfaringer.

Framdriftsplan for et samisk ambassadørprogram

Prosjektet vil utvikle en fremdriftsplan for et samisk ambassadørprogram som vil skissere hvordan dette kan gjennomføres og hvilke institusjoner som det kan være passende å samarbeide med. Et samisk ambassadørprogram behøver å være bredt forankret i Sápmi, og som kan fungere som et diplomatkurs for å lære og å trene nye dyktige samer til å kunne advokere for samiske samfunnsbehov på både nasjonalt og internasjonalt nivå.

 

2. Politikkutvikling og implementering

Denne arbeidspakken har som mål å utruste samiske rettighets- og kunnskapsholdere, i tillegg til samiske institusjoner med nettverk, kunnskap og verktøy for å kunne håndtere utfordringer som nevnt tidligere. Arbeidspakken vil skape muligheter for samer til å møtes og å diskutere tverrgående løsninger i et trygt miljø. Å øke kapasiteten på det lokale nivået ved å involvere rettighets- og kunnskapsholdere er viktig for å tilpasse og å implementere politikk som styrker og bygger robuste samiske samfunn i hele Sápmi.

MÅL 1: Boahtteáiggi jurdagat; En tilnærming for å generere, samle inn og spre kunnskap.

Boahtteáiggi jurdagat er en samisk tilnærming for å håndtere utfordringer og muligheter. Ut fra prinsippene i Boahtteáiggi jurdagat skal prosjektet gå gjennom en prosess som forutser og planlegger for mulige framtider, og forutser potensielle konsekvenser av ulike scenarioer, og bidrar til å bygge bro over samiske kunnskapshull på forskjellige temaer. Prosessen involverer å bruke kritisk tenkning og kreativitet for å forutse trender og nye problemer, og for å vurdere hvordan det kan påvirke verden i de kommende årene.

Utvikle et Boahtteáigi jurdagat verktøysett

Denne aktiviteten vil utvikle et verktøysett basert på Boahtteáiggi jurdagats prinsipper. Verktøysettet vil være et hjelpemiddel for å finne løsninger til å håndtere raske endringer i Sápmi. Det vil være universelt utformet for å sikre at forskjellige sektorer skal kunne bruke metodene når de tar beslutninger. Verktøysettet vil være en veileder for samiskdrevet kunnskapsgenerering på et sivilsamfunnsnivå, men også for andre.

Kunnskapsbaser

Prosjektet skal etablere seks Kunnskapsbaser. Målet med disse er tofoldig. Arbeidet til Kunnskapsbasene vil bruke Boahtteáiggi jurdagat metodene som en del av validiteringsprosessen av innholdet. For det andre, Kunnskapsbasene vil være sentrert rundt temaer som er relevante for å bygge opp samfunnets motstandskraft mot raske endringer i Sápmi. Kunnskapsbasene vil bestå av eksperter innenfor temaet.

Skriveretreater 

Prosjektet vil arrangere strukturerte skriveretreater som en kapasitetsbyggende øvelse for å forbedre skriveferdigheter. Resultatrapporten fra Kunnskapsbasene vil bli brukt som praktiske øvelser på skriveretreatet.

Lansere resultatet fra Kunnskapsbasene

Anbefalingene og informasjonen produsert i Kunnskapsbasene vil bli lansert og tilgjengelig som en del av kunnskapsbasen for beslutningstakere i Sápmi og utenfor.

MÅL 2: Styrke et levende samisk demokrati

Samfunnsdebatten har blitt hard, og inkluderer elementer som berører brudd på grunnleggende menneskerettigheter for det samiske folket. I dag forekommer det hatefulle ytringer rettet mot samer, konflikter om retten til land og vann, og kommersiell tilegnelse av samisk kultur uten samisk samtykke. På et institusjonelt nivå er de fleste samiske institusjonene underfinansiert. Det er en skjev maktfordeling i de demokratisk folkevalgte sametingene. Dette hindrer mulighetene for mennesker til å diskutere samiske samfunnsutfordringer i et trygt miljø.

I et slikt landskap er det tydelig at det er behov for et sterkt og levende samisk demokrati. Visjonen er å legge grunnlaget for en årlig samisk arena hvor politikk, sivilsamfunnet, den private sektoren og andre rettighetshavere kan møtes for å styrke troen i politikk og demokrati gjennom åpen debatt og involvering. Inspirasjonen kommer fra strukturene i Arendalsuka i Norge, SuomiAreena i Finland og Almendalsveckan i Sverige. Meningen med en liknende samisk versjon er å inspirere, myndiggjøre, og å knytte sammen samer over landegrensene. I tillegg skal en slik plattform også bidra til å øke bevisstheten i majoritetssamfunnet om det samiske samfunnet, og vil hjelpe i å demokratisere den offentlige debatten på en mer sivil måte. 

Framdriftsplan for å etablere en årlig Sámi arena for politikkutforming og kunnskapsdeling

Denne aktiviteten vil utvikle en framdriftsplan for etableringen av en årlig samisk arena for politikkutvikling og kunnskapsdeling. Fremdriftsplanen er en strategisk plan som definerer målene og de ønskede resultatene med en Sámi arena.

Arrangere en pilot Sámi arena for politikkutvikling og kunnskapsdeling

Basert på veiledningen fra fremdriftsplanen, så skal prosjektet organisere en pilot Sámi arena for politikkutvikling og kunnskapsdeling med et grenseoverskridende perspektiv. Målet med pilot-arrangementet er å legge grunnlaget for et årlig arrangement i Sápmi, hvor samisk kultur og livsstil er i fokus. Pilotarrangementet skal skape en arena hvor samiske eksperter og beslutningstakere møtes for å ta de første stegene for å utvikle en strategisk og sammenhengende samisk politikk, i tillegg til å myndiggjøre det samiske samfunnet. Det samiske sivilsamfunnet ønsker også å øke kunnskapsgrunnlaget om samiske relasjoner med beslutningstakere. Økt kunnskap og forståelse blant beslutningstakere om det samiske vil bidra til å forbedre forholdene i saker som påvirker samers liv og kultur.

Sámi Arena arrangeres i Guovdageaidnu - Kautokeino juni 2025.

Ansatte


Finansiører: