Indigenous Navigator: Nationell granskning nu tillgänglig för Sverige

Foto: Jannie Staffanson

Indigenous Navigator i Sápmi har nu publicerat den nationella granskningen av Indigenous Navigator för Sápmi - Sverige. Rapporten är en del av ett globalt initiativ för att övervaka genomförandet av FN:s deklaration om urfolks rättigheter (UNDRIP) genom att använda data från undersökningar, lagstiftning och internationella mekanismer.

Rapporten ger en analys och översikt över status och situationen för samerna inom nationsgränserna i Sverige. Rapporten täcker olika aspekter av samernas rättigheter, såsom självbestämmande, kulturell integritet, mark och resurser, deltagande i det offentliga livet, rättvisa, utbildning, hälsa och sysselsättning.

"Indigenous Navigator är ett viktigt initiativ för att utvärdera hur staterna i Sápmi implementerar samernas rättigheter enligt FN:s deklaration om urfolks rättigheter. I en samisk kontext är det också viktigt att kartlägga skillnaderna och likheterna i genomförandet mellan stater eftersom samerna är uppdelat av gränserna till de fyra staterna Finland, Sverige, Norge och Ryssland", säger Åsa Larsson Blind, vice ordförande i Samerådet.

Rapporten visar att samerna står inför många utmaningar och brister när det gäller erkännande och skydd av deras rättigheter, särskilt med avseende på deras mark, territorier och naturresurser, deras självstyre och autonomi, uppfyllandet av deras rätt till fritt informerat förhandssamtycke samt deras kulturarv och identitet. Rapporten inkluderar också en översikt över centrala rekommendationer från olika människorättsorgan för att förbättra situationen för samerna i Sverige.

"Studien om situationen i Sverige visar på en generell brist på genomförande av urfolks rättigheter i den nationella lagstiftningen. Detta påverkar direkt samernas möjligheter att få tillgång till sina rättigheter, och det finns ett behov av reviderad lagstiftning för att implementera FN:s deklaration om urfolks rättigheter", säger Åsa Larsson Blind, vice ordförande i Samerådet.

Rapporten är tillgänglig online på www.indigenousnavigator.org

Projektet Indigenous Navigator i Sápmi är ett samarbete mellan tre olika organisationer: Samerådet (Sámiráđđi), Samiska högskolan (Sámi allaskuvla) och International Working Group for Indigenous Affairs (IWGIA). Under 2022 publicerade partnerna nationella granskningar för Sápmi gällande Finland och Norge.

Previous
Previous

Indigenous Navigator: Našunála guorahallan Ruoŧas lea dál almmuhuvvon

Next
Next

Indigenous Navigator National survey now available for Sweden