Indigenous Navigatorin kansallinen kysely nyt saatavilla Ruotsiin

Kuva: Jannie Staffanson

Indigenous Navigator Sápmi on nyt julkaissut Indigenous Navigatorin kansallisen arvioinnin Saamenmaalle - Ruotsin puolelle. Raportti on osa globaalia aloitetta, joka seuraa YK:n alkuperäiskansojen oikeuksien julistuksen (UNDRIP) täytäntöönpanoa käyttämällä tietoja kyselyistä, lainsäädännöstä ja kansainvälisistä mekanismeista.

Raportti tarjoaa analyysin ja yleiskatsauksen saamelaisten tilanteesta Ruotsin valtion rajojen sisällä. Raportti kattaa erilaisia näkökohtia saamelaisten oikeuksista, kuten itsemääräämisoikeus, kulttuurillinen eheys, maat ja luonnonvarat, osallistuminen julkiseen elämään, oikeus, koulutus, terveys ja työllisyys.

"Indigenous Navigator on tärkeä aloite arvioida, miten valtiot Saamenmaalla toteuttavat saamelaisten oikeuksia YK:n alkuperäiskansojen oikeuksien julistuksen mukaisesti. Saamelaisessa kontekstissa on myös tärkeää kartoittaa toteutuksen eroja ja samankaltaisuuksia valtioiden välillä, koska saamelaiset on jaettu neljän kansallisvaltion Suomen, Ruotsin, Norjan ja Venäjän rajojen mukaan", sanoo Åsa Larsson Blind, Saamelaisneuvoston varapuheenjohtaja.

Raportti osoittaa, että saamelaiset kohtaavat monia haasteita ja aukkoja oikeuksiensa tunnustamisessa ja suojelemisessa, erityisesti liittyen maihinsa, alueisiinsa ja luonnonvaroihinsa, itsehallintoon ja autonomiaan, oikeuteen vapaaseen, vapaaseen ja tietoon perustuvaan ennakkosuostumukseen sekä kulttuuriperintöön ja identiteettiin. Raportti sisältää myös yleiskatsauksen eri ihmisoikeuselimiltä saaduista keskeisistä suosituksista Saamenmaan tilanteen parantamiseksi Ruotsissa.

"Tutkimus Ruotsin tilanteesta osoittaa yleisen alkuperäiskansojen oikeuksien toteuttamisen puutteen kansallisessa lainsäädännössä. Tämä vaikuttaa suoraan saamelaisten mahdollisuuksiin toteuttaa oikeuksiaan ja Ruotsin on tarpeen tarkistaa lainsäädäntöään YK:n alkuperäiskansojen oikeuksien julistuksen toteuttamiseksi", sanoo Åsa Larsson Blind, Saamelaisneuvoston varapuheenjohtaja.

Raportti on saatavilla verkossa osoitteessa www.indigenousnavigator.org

Indigenous Navigator Sápmi -projekti on kolmen eri organisaation yhteistyö: Saamelaisneuvosto (Sámiráđđi), Saamelainen korkeakoulu (Sámi allaskuvla) ja Kansainvälinen alkuperäiskansojen asioita käsittelevä työryhmä (IWGIA). Vuonna 2022 kumppanit julkaisivat kansalliset arvioinnit Saamenmaalta Suomessa ja Norjassa.

Previous
Previous

Saamelaisneuvosto ja Suoma Sámiid Guovddášsearvi käynnistävät Interreg-projektin

Next
Next

Indigenous Navigator: Našunála guorahallan Ruoŧas lea dál almmuhuvvon