Uusi kirja saamelaisen taiteen ja käsityön tilanteesta

Searvedoaibma: Art and Social Communities in Sápmi

Toimittajat Mathias Danbolt, Britt Kramvig & Christina Hætta

Julkaisija Sámi Allaskuvla DIEĐUT-dutkanráidu (1/2024)

Mukana Elisabeth Stubberud, Tuula Sharma Vassvik, Gunvor Guttorm, Iŋga Elisa Påve Idivuoma, Samuel Valkeapää, Erika de Vivo, Christina Hætta, Gry Fors Spein, Aslak Heika Hætta Bjørn, Jenni Laiti, Petra Laiti, Niillas Holmberg, Britt Kramvig ja Mathias Danbolt.

Kieli: Englanti ja pohjoissaame. 200 sivua.

Hinta: 200 NOK. Mikäli haluat tilata kirjan, otathan yhteyttä: orderbook(at)samas.no

Searvedoaibma: Art and Social Communities in Sápmi -antologian lähtökohta on saamelaisen taiteen ja kulttuuriin asemaan liittyvässä paradoksissa. Viimeisimpinä vuosina saamelainen taide ja käsityö ovat saaneet uutta näkyvyyttä kansainvälisesti, ja useiden saamelaisten taiteilijoiden ja käsityöntekijöiden työt ovat olleet esillä arvostetuissa näyttelyissä ja instituutioissa. Samaan aikaan edellytykset työskennellä saamelaisena taiteilijana Saamenmaalla, eivät ole muuttuneet samassa suhteessa. Saamelaisia taideinstituutioita on edelleen vähän, saamelaistaiteen museota ei ole, Pohjoismaiden kansallisvaltioiden taloudelliset tukirakenteet eivät ole mukautuneet rajat ylittävään saamelaiseen taidemaailmaan, ja saamelaisen taiteen kuraattorikehitystä leimaa aivan liian usein piittaamattomuus saamen kielistä sekä osaamisen puute perinteistä ja työskentelytavoista.  

Kirja sisältää kirjoituksia enimmäkseen saamelaisilta tutkijoilta, kuraattoreilta ja taiteilijoilta, jotka pohtivat edellytyksiä työskennellä saamen taiteen ja käsityön parissa aikana, jolle on ominaista totuus- ja sovintoprosessit sekä jatkuva aktiivinen vastustus sekä kolonialistista valtaa että  Pohjoismaiden kansallisvaltioiden käytäntöjä ja politiikkaa vastaan. Kirjan artikkelit ja esseet käsittelevät monenlaisia aiheita, jotka ovat keskeisiä saamen kielen taiteen ja yhteisöjen risteyskohdassa nykypäivänä, queer-saamelaisten kohtaamispaikkojen merkityksestä performanssin ja tanssin mahdollisuuksiin sekä sovintoprosesseihin. Yhdessä tekstit herättävät kysymyksiä itsemääräämisoikeuden merkityksestä ja käytännöstä saamelaisen taiteen ja kulttuurin kehitykselle – ja ne liittyvät vahvasti maan ja veden itsehallinnoinnin kysymyksiin.

Searvedoaibma on "Okta: Art and Communities in Friction in Sápmi " (2019–2022) tutkimusprojektin. Projektia ovat tukeneet Nojan taideneuvosto ja Tanskan taideneuvosto sekä myös UiT:n lisärahoitus: Norjan arktinen yliopisto, Saamelaiskäräjät, Sámi allaskuvla, Saamelaisneuvosto ja Pohjoismaiden ministerineuvosto.

Mediat voivat ottaa yhteyttä toimittajiin Mathias Danboltiin (danbolt(at)hum.ku.dk) tai Christina Hættaan (christina(at)saamicouncil.net).


Tervetuloa kirjan julkaisutilaisuuteen Sámi allaskuvlaan tiistaina 26.3.2024 klo 10:00 huoneessa Sullodat. Tapahtumaa voi seurata myös etänä. Tapahtumassa on tulkkaus. Zoom-linkki etäosallistumista varten: https://us06web.zoom.us/j/81770199278.


Previous
Previous

Saami Council’s statement to the Harvard decision to Halt the SCoPEx Project

Next
Next

New book on the conditions for Sámi art and duodji in Sápmi and the importance of self-determination