Perinteisen saamenkäsityön vahvistaminen kaupallisilla markkinoilla?

Sámi Duodji-merkin tulee olla selkeä merkki perinteiselle saamenkäsityölle ja siten osaltaan suojella perinteistä saamenkäsityötä sen omilla ehdoilla. Kuva: Saamelaisneuvosto


Saamelaiskulttuurilla on suuri globaali markkina-arvo ja saamelaiskulttuurin, saamenkäsityön ja taiteen kysyntä yhä lisääntyy. Markkinoilla on nykyään monia tuotteita, jotka jäljittelevät tai ammentavat inspiraatiota saamelaisesta käsityöstä tai saamelaiskulttuurista, mutta jotka eivät ole saamelaisten valmistamia. Tämä uhkaa kulttuuriperintöämme ja heikentää yrityksiemme elannonsaamismahdollisuuksia.

Máret Gaup Eira, johtaja – Duodji instituhtta, Johanna Njaita toiminnanjohtaja – Sámi Duodji Sameslöjdstiftelsen, Marjaana Aikio puheenjohtaja – Sámi Duodji RY, ja Christina Hætta osastonjohtaja – Saamelaisneuvoston kulttuuriosasto.

Samaan aikaan huomaamme, että monet asiakkaat ovat kiinnostuneita ostamaan aitoa saamen käsityötä ja aitoja saamelaisia tuotteita, mutta heillä ei ole tarpeeksi tietämystä voidakseen erottaa todelliset saamen käsityöt, saamelaiset tuotteet ja ei-saamelaiset ”saamelaiset” tuotteet.

Saamelaisten tavaramerkkien, Sámi Duodji ja Sámi Made, tarkoituksena on kertoa kuluttajille, mitkä tuotteet ovat aitoa saamenkäsityötä (Sámi Duodji -merkki) tai saamelaisten yritysten valmistamia (Sámi Made -merkki), ja siten tuoda saamen käsityöläiset ja yritykset näkyviksi ja vahvistaa niiden kilpailukykyä suurilla kaupallisilla markkinoilla. Saamen tavaramerkkien avulla haluamme ohjata rahavirtoja takaisin saamelaisyhteisöön. Kun saamenkäsityötä, saamelaiskulttuuria ja saamelaisia tuotteita myydään kaupallisilla markkinoilla, sen pitäisi hyödyttää saamelaisyhteisöä - Sápmái buorrin.

Olemme tietoisia siitä, että Norjan puolen Saamelaiskäräjät on päättänyt liittää saamenkäsityön toimintatuen Sámi Duodji -tavaramerkkiin, mikä on aiheuttanut hämmennystä ja epäselvyyksiä. Haluamme selventää, että Saamelaiskäräjät ovat tehneet tämän omasta aloitteestaan ilman, että olemme tehneet Saamelaiskäräjien hallinnollisia tehtäviä. Sámi Duodjin lisenssitoimistot käsittelevät Sámi Duodji -tavaramerkin hakemuksia yksinomaan omien määräystensä mukaisesti ilman Saamelaiskäräjien avustusohjelmia.

 

Miten saamen tavaramerkit on organisoitu?

Työ saamen tavaramerkkien parissa on suuri ja kunnianhimoinen yhteisöprojekti. Saamelaisneuvosto omistaa tällä hetkellä tavaramerkit ja kehittää järjestelmää yhteistyössä saamelaisten järjestöjen ja instituutioiden kanssa. 

Juuri me, Sámi Duodji -järjestöt ja -laitokset, Duodji Instituhtta, Sámi Duodji Sameslöjdstiftelsen ja Sámi Duodji RY olemme Sámi Duodji -tavaramerkin ammatillisia asiantuntijoita. Me toimimme lisenssitoimistoina, hallinnoimme ja jaamme Sámi Duodji -tavaramerkkiä ja tuemme toisiamme tässä joskus vaativassakin työssä. Olemme olleet mukana kehittämässä kriteerejä sille, kenen pitäisi saada Sámi Duodji -tavaramerkki (linkki kriteereihin). Sámi Duodji -merkkiä voidaan käyttää perinteisessä saamelaisessa/saamelaisen valmistamassa saamenkäsityössä, joka noudattaa perinteistä materiaalin käyttöä, muotoa, tekniikoita ja käyttöalueita. Koneiden käyttö työn apuna on sallittua, mutta suunnittelu valmiiseen työhön saakka on käsityötä. Siksi massatuotantokoneet tai tehdasvalmisteiset tuotteet eivät ole sallittuja. Saamelaisvalmisteisille tuotteille, jotka eivät ole perinteisiä saamenkäsityötä, meillä on Sámi Made -merkki, jota voivat käyttää ei-perinteisissä tuotteissaan sekä saamen käsityöläiset että muut saamelaiset yritykset ja tuottajat.

Koska saamenkäsityö on elävää käytäntöä, jolla on maantieteellisiä variaatioita, olemme tulleet siihen tulokseen, että perinteistä saamenkäsityötä ei ole mahdollista määritellä tyhjentävästi. Tästä syystä lisenssitoimistot ovat laatineet esimerkkiluettelon (linkki), jossa tulee esiin, missä tuotteissa Sámi Duodji -tavaramerkkiä voi käyttää ja mitä vaatimuksia tuotteille on. Esimerkkiluettelo on laadittu yhteistyössä saamenkäsityöläisten kanssa ja lisenssitoimistot voivat yhdessä muuttaa luetteloa, jos se katsotaan tarpeelliseksi.

 Viime vuosina olemme yhdessä järjestäneet konferensseja, webinaareja ja keskustelutapaamisia saadaksemme palautetta esimerkkilistasta ja työstä saamen tavaramerkkien parissa. Keskusteluissa saamenkäsityöläisten kanssa on noussut esiin selkeä huoli perinteisen saamenkäsityön tulevaisuudesta. Yhä vähemmän nuoria oppii saamenkäsityötä, erilaiset saamenkäsityön perinteet ovat katoamaisillaan ja tiedon siirto sukupolvien välillä on muuttumassa. Nykyään elannon ansaitseminen perinteisin tavoin voidaan kokea haastavaksi, varsinkin kun kilpaillaan suurempien kaupallisten voimien kanssa. Perinteinen saamenkäsityö kantaa mukanaan sekä perintöä että tulevaisuutta, ja juuri vuoropuhelussamme saamenkäsityöläisten kanssa löydämme ratkaisuja siihen, miten tavaramerkkijärjestelmää voidaan mukauttaa saamelaisyhteiskunnan lähtökohtiin ja tarpeisiin. Sámi Duodji -merkin tulee olla selkeä merkki perinteiselle saamenkäsityölle ja siten osaltaan suojella perinteistä saamenkäsityötä sen omilla ehdoilla.

Suuri ja lisääntyvä tuki saamen tavaramerkeille

Tätä kirjoittaessa Sámi Made -merkki on käytössä yhteensä 143 saamelaisyrityksellä ja Sámi Duodji -merkki 84 saamenkäsityöläisellä.  Nämä kaikki voi löytää tavaramerkkisivustolta samitrademarks.com, joka on nykyään suurin digitaalinen tietokanta, josta löytyy saamelaisia käsityöntekijöitä ja yrityksiä. Olemme ylpeitä tästä! Jatkossa haluamme edelleen vahvistaa saamen käsityöläisten ja yritysten näkyvyyttä. Tulevaisuuden visiomme on, että kun tilauslentokone laskeutuu Rovaniemelle, Kiirunaan tai Tromssaan, matkailijoiden tulisi jo tuntea saamen tavaramerkit ja etsiä niitä Saamenmaalla vieraillessaan. Saamen tavaramerkkien tulee olla asiakkaan takuu siitä, että heidän ostamansa tuotteet tukevat saamelaisyhteisöä. 

Saamen tavaramerkit ovat yksi monista työkaluista, joita tarvitsemme vahvistaaksemme perinteistä saamenkäsityötä ja saamelaisteollisuutta. Tavaramerkit voivat tehostaa viestintäämme ulkomaailman kanssa ja tehdä saamenkäsityöläisistämme ja yrityksistämme näkyviä, mutta niitä tulee tarkastella useiden aloitteiden ja laajemman strategian yhteydessä, jolla vahvistetaan perinteistä saamenkäsityötä ja saamelaisia elinkeinoja.

Sekä Sámi Duodji- että Sami Made -tavaramerkit ovat nyt kokeiluvaiheessa, jossa haluamme kokea, miten tavaramerkit toimivat sekä Saamenmaalla että valtayhteiskunnassa. Koko tavaramerkkijärjestelmä arvioidaan muutaman vuoden kuluttua ja tavaramerkkien lisätarve on avainkysymys. Saamelaismatkailun, elokuvan ja designin toimijat ovat edistäneet omien tavaramerkkien tarvetta. Otamme mielellämme vastaan kaiken palautteen, niin ehdotukset kuin kritiikin, jotta voimme yhdessä järjestöjemme ja instituutioiden kanssa työskennellä tavaramerkkijärjestelmän puolesta, joka vahvistaa saamelaisten kilpailukykyä maailmassa, edistää saamelaiskulttuurin ja perinteisen saamenkäsityön suojelua sekä varmistaa, että me saamelaiset päätämme, miten kulttuuriamme kaupallistetaan.

Previous
Previous

Å styrke tradisjonell duodji i det kommersielle markedet?

Next
Next

Árbevirolaš duoji nannen gávppálaš márkaniin?