Reisebrev: NPI Arctic Ocean Cruise II – 10.-29. august, 2023

Per-Henning Mathisen: 24 år fra Nesseby. Nylig fullført lektorutdanning 8-13 ved UiT, med master i nordisk språk. En av fire samiske veivisere det neste året.

Aurora Heim: 21 år fra Tromsø. Tar en bachelor i Havteknologi-ingeniør ved UiT. Tidligere Samerådets All-Atlantic Ocean Sámi Youth Ambassador.

Hei!

Vi har vært så heldige og fått muligheten til å være med på et forskningstokt i Arktishavet i regi av Norsk Polarinstitutt (NPI) sammen med 12 andre bachelor-, master- og ph.d.- studenter! Målet med toktet har vært å ta ulike prøver av havet, økosystemet og havisen, og bidra til datainnsamling på det marine forskningsfeltet. I dette reisebrevet vil vi beskrive vår opplevelse av reisen.

Vi ankom Longyearbyen 9. august, der vi møtte de andre deltakerne. Før vi kunne gå ombord tok vi sikkerhetskurs i vann og fikk utdelt nødvendig utstyr og bekledning. Etter en natt på hotell gikk vi endelig ombord på FF Kronprins Haakon. De første dagene ble brukt til å bli kjent, og få informasjon om skipet og organiseringen av turen. Alle deltakerne, forskere og ansatte ved NPI hadde også såkalte Pecha Kucha-presentasjoner om seg selv, som en “icebreaker” for å bli kjent med hverandre.

Etter utseiling fra Longyearbyen startet arbeidet med å samle inn data fra ulike stasjoner. Da ble vi delt inn i grupper, der hver gruppe ble satt på ulike arbeidsområder som vi etter hvert rullerte på. Vi har blant annet tatt CTD-prøver av vannet fra ulike dybder i havet, målt fisk, sortert dyreplankton og identifisert fytoplankton gjennom mikroskop. Hver dag har vi samlet oss i auditoriet for daglige oppdateringer. Der har vi også hatt et faglig program med presentasjoner, både fra de deltakende studentene og forskerne ved NPI. Per-Henning bidro med en presentasjon om samisk språk og kultur, og hvordan klimaendringer i Arktis kan påvirke samiske næringer.

Kronprins Haakon er et forskningsfartøy med flere fasiliteter som vi benyttet oss av når vi ikke gjorde labarbeid eller annet stasjonsarbeid. Skipet har blant annet et treningsrom, sauna, bordtennis og bibliotek. Vi ble også begge fascinert av visuelle uttrykk inne i skipet. Hvert dekk er kategorisert tematisk med paralleller til naturmiljøet, og utsmykket med arter ut fra hvor i naturen de befinner seg: under vann, i havisen, på land, i lufta eller i himmelen. Vi bodde begge på dekket med temaet “under vann”. På døra til Per-Hennings lugar var arten Euphausia superba (Antarktisk krill) og Auroras lugar het Anarhichas lupus (gråsteinbit). I tillegg satte vi pris på å se samisk kunst på veggene ombord FF Kronprins Haakon, deriblant kunst av Britta Marakatt Labba og John Savio

Gjennom seilaset har vi fulgt ulike transekt. Ved 84 breddegrad nord, det nordligste punktet vi var på, stoppet vi for å finne trygg sjøis. Vi fikk utdelt hvert vårt skift, slik at det alltid var tre av oss som sto på brua og speidet etter isbjørner mens resten var på isen. På isen hentet vi ut isblokker og prøvde å lytte etter sjøpattedyr. Det var en absurd tanke at vi stod på havis 4000 meter over havbunnen.

Etter at vi satte kursen fra det nordligste punktet og tilbake mot Svalbard, og alle prøvene var tatt, gjorde vi flere stopp på veien. Først kom vi til Moffenøya og så på hvalrosser. Her var vi også heldige og så en flokk delfiner svømme rett ved skipet. Deretter stoppet vi ved Smeerenburg, der vi egentlig hadde planer om å gå til land for å se spor av tidligere bosetning og andre kulturminner, men av sikkerhetsmessige grunner ble dette tatt av programmet ettersom det ble observert en isbjørn i nærområdet. Vi satte istedenfor kursen mot Ny-Ålesund, der vi besøkte Norsk Polarinstitutt sine nye forskningslokaler og Ny-Ålesund Museum. Vi avsluttet besøket i Ny-Ålesund med et spontant kveldsbad i fjæra og badstu inne på skipet.

Vi avsluttet toktet med en dag i Longyearbyen. Vi dro blant annet på Svalbard Museum og på Forskningsparken på Svalbard, der vi fikk presentert en oppsummering av arbeidet som ble gjort i løpet av toktet. Vi hadde også en felles middag på kvelden sammen med alle deltakerne og hele mannskapet. Her ble det blant annet arrangert quiz, holdt taler og fremført en underholdende sang som enkelte av deltakerne skrev i løpet av toktet.

Dette har vært et utrolig lærerikt, inspirerende og begivenhetsrikt forskningstokt som vi er veldig takknemlige for å ha fått muligheten til å delta på. Vi sitter igjen med ny lærdom, gode  vennskap og minner for livet. Det som derimot har gjort aller mest inntrykk på oss, var da høyttaleren inne på skipet lød “Polar bear, Polar bear, Polar bear” og det dukket opp to isbjørner på isen rett ved skipet som vi kunne se på nært hold.

 

Hilsen

Aurora og Per-Henning

Previous
Previous

Travel report: NPI Arctic Ocean Cruise II – August 10-29, 2023

Next
Next

The Saami Council and the Sámi movement win an award for Sámi rights advocacy