FN-rapport anbefaler Norge å styrke beskyttelsen av samene i saker om arealinngrep.
Fra EMRIPs landebesøk i mars 2024. Her på befaring på Storheia på Fosen-halvøya. Foto: Samerådet / Piera Heaika Muotka
FNs ekspertmekanisme for urfolks rettigheter (EMRIP) lanserte 19. mars 2025 en omfattende rapport om hvordan Norge overholder samenes rettigheter i saker som gjelder arealinngrep i samiske områder.
Leder av Samerådets menneskerettighetsavdeling, Eirik larsen. Foto: Privat
I rapporten gir ekspertmekanismen en lang rekke anbefalinger om hvordan Norge kan beskytte det samiske folkets landområder, kultur og tradisjonelle næringer ved planer om arealinngrep som energiprosjekter, mineralutvinning, infrastrukturtiltak med mer. Grunnlaget for rapporten er ekspertmekanismens besøk til Norge i mars i fjor etter en henvendelse fra Samerådet. Under besøket, som ble gjennomført i samarbeid med Sametinget, møtte ekspertene blant annet rettighetshavere, næringsliv, samiske organisasjoner, Norges institusjon for menneskerettigheter og flere departementer.
– FNs ekspertorgan for urfolks rettigheter påviser flere mangler i norsk lovgivning og foreslår en rekke tiltak for å bringe norsk lov i overenstemmelse med internasjonal rett i saker som gjelder arealinngrep i samiske områder. Anbefalingene er betydelig i antall og omfang, og innholdet i rapporten viser at ekspertene har satt seg grundig inn i forholdene for samene i Norge, sier Eirik Larsen, leder av Samerådets menneskerettighetsavdeling.
I rapporten anbefaler ekspertmekanismen blant annet at Norge bør:
Avvikle ordningen med forhåndstiltredelse, som gir utbyggere mulighet til å starte utbygging før alle rettsprosesser er gjennomførte.
Implementere samenes rett til et fritt og forhåndsinformert samtykke i sameloven, mineralloven, energilovgivningen og plan- og bygningsloven.
Gjennomføre en uavhengig gransking Fosen-saken.
Gi samiske rettighetshavere tilsvarende veto mot vindkraft som kommunene har.
Stille krav til innhenting av fritt og forhåndsinformert samtykke ved konsekvensvurderinger og i valget av utreder.
Opprette et organ som skal overvåke at rettsavgjørelser blir etterlevd.
Opprette et uavhengig senter som skal sikre at samenes rett til et fritt og forhåndsinformert samtykke blir etterlevd.
Gjennomføre kurs og opplæring om urfolks rettigheter for offentlig ansatte.
Sikre at samiske organisasjoner, herunder sjøsamiske organisasjoner, har kapasitet til å ivareta sine rettigheter.
Styrke samenes rett til selvbestemmelse.
Vedta en handlingsplan for implementering av FNs erklæring om urfolks rettigheter.
Flere av anbefalingene samsvarer også med Sannhets- og forsoningskommisjonens forslag til tiltak, og underbygger kommisjonens konklusjoner om at det er et implementeringsgap i Norge.
– Det er av stor betydning at ekspertmekanismen ber staten om å implementere retten til fritt og forhåndsinformert samtykke i en rekke lover og at de også foreslår å avvikle dagens ordning med forhåndstiltredelse. Skal vi lykkes med det grønne skiftet, så er det helt nødvendig å styrke regelverket og gi rettighetshaverne tilstrekkelig trygge rammer til å kunne gå inn i dialog med myndigheter og næringsaktører. Slik regelverket er i dag, gir den verken samiske rettighetshavere eller næringslivet de verktøyene de trenger, sier Eirik Larsen.
Ekspertmekanismen er også tydelig på at det å sikre rettigheter over land og naturressurser er grunnleggende for det samiske folkets selvbestemmelse og en forutsetning for at samene kan eksistere som et eget folk i fremtiden.
– At ekspertmekanismen er så klar på at det er behov for lovendringer, gir oss forventinger til statens oppfølgning av anbefalingene. Det er også betryggende at ekspertmekanismen signaliserer at de kommer til å følge opp saken videre. De peker også på at anerkjennelse av landrettigheter og retten til fiske kan bli del av en videre oppfølgning. Vi vet også at rapporten kommer til å bli tema under ekspertmekanismens årlige sesjon i Genève i juli, avslutter Eirik Larsen.