KulturSápmi deklaration Jåhkåmåhkke, Dálvvadis 2024: Tål vi kritik?

–     Konst, kritik och samhällsdebatt

“Åvddåjbuktet ietjat dádjadimev mijá ietját ävtto milta”

”Vi presenterar våra egna tolkningar på våra egna villkor”

Samisk kultur är knuten till de marker vi lever på. Samisk kultur och levnadssätt går inte att särskilja. Samisk konst fördjupar vår relation till våra värderingar, traditioner och kulturella kunskaper. Vi vet detta. Vi är glada över att nationella, nordiska och utländska arrangemang och festivaler har erkänt samisk konst och bjudit in film, performancekonst, litteratur, musik, bildkonst och annan skapande konst. Ändå försöker vi fortfarande hitta bättre möjligheter att vara med, forma och bestämma innehållet. Samisk konst behöver arenor där den kan diskuteras. Vi vill inte att samisk konst ska begränsas till protester och aktivism, den representerar en mycket rikare och mer mångsidig bild av det samiska samhället än enbart vår relation till majoritetssamhällena.

Utmaningar

Det saknas en intern samhällsdebatt inom Sápmi, vilket också gör att konstkritik saknas. Vår kritik riktar sig ofta bara mot majoritetssamhället och våra interna frågor förblir odiskuterade.

Vi måste främja konstruktiv kritik på våra egna villkor. Vi strävar efter att hitta fler muntliga och skriftliga recensioner från ett samiskt perspektiv. Det gäller både formella och informella mötesplatser.

Nationella institutioner och majoritetssamhällen bör erkänna och hålla fast vid sitt ansvar att bjuda in samisk konst baserad på principerna om samiskt självbestämmande, eftersom Sápmi behöver starka samarbetspartners över hela världen.

Vi anser att det bör skapas internationella arenor där konstnärer och kritiker från Sápmi och andra urfolk kan mötas för att främja både sin konst och sin kritik.

Huvudpoänger

KulturSápmi 2024 var värd för många workshops om olika konstformer och deras recensioner. Nedan nämner vi några av de huvudpunkter som diskuterades på konferensen och vilka utmaningar kulturarbetare anser vara viktigast för tillfället. Dessutom nämner vi utmaningar och rekommendationer som är relevanta för att främja olika konstformer.

  1. Vi, samerna, är bäst lämpade till att främja kritik av samisk konst utifrån samiska värderingar och med hänsyn till vår kultur och samhälle. Samiska konstnärer vill, och söker, samisk kritik på deras konstnärliga produktioner och ber om djärv, rättvis och konstruktiv kritik.

  2. Sápmi och samer är tätt sammanknutna till duodji och konst, varje samhälle har individer som är konstnärer och hantverkare. Det är en av anledningarna till att samisk konstkritik saknas: det finns inte alltid en tydlig skiljelinje mellan kritikern och konstnären. Det finns därför ett behov av att hitta och främja dialog, men också granska metoder som tar hänsyn till den unika samiska situationen.

  3. Samiskt traditionellt hantverk, berättande och jojk har en annan bakgrund än modern konst. Det samiska kulturlivet står därför inför utmaningar med att etablera och främja kritikmetoder som tar hänsyn till den samiska konstens unika estetik.

  4. När kritik främjas måste skillnaderna och särdragen hos de olika samiska språken och kulturerna beaktas.

Allmänna rekommendationer

  1. Kritik av samisk konst behöver gränsöverskridande arenor där den kan utövas och kritiker behöver utbildas. Samiska institutioner, organisationer och media är välkomna att bidra eftersom olika diskussioner behöver olika röster.

  2. Främja konstkritik baserad på samisk intern kulturell förståelse och kompetens.

  3. Stärka vår nations kollektiva självförtroende och motståndskraft för att ta emot kritik som ges i god anda.

  4. Främja stödåtgärder och stärka våra institutioner för att hjälpa alla samiska kulturarbetare.

 Skriven av Petra Laiti, Anne Wuolab och Harald Gaski. Översatt till svenska av Izabel Nordlund.

Previous
Previous

KulturSápmi declaration Jåhkåmåhkke, Dálvvadis 2024: Do we tolerate critique?

Next
Next

KulturSápmi lausunto Jåhkåmåhkke, Dálvvadis 2024: Kestämmekö me kritiikkiä?