La Kultur-Sápmi leve!
Bilde: SMF-Sunniva Wangen // Sami Easter Festival
På vegne av kultur-Sápmi, det samiske kunst- og kulturfeltet i Finland, Norge og Sverige, henvender vi oss til de nordiske kulturdepartementene med vedlagt felles uttalse vedrørende krisen korona viruset har skapt for det samiske kunst- og kulturfeltet.
La Kultur-Sápmi leve!
I likhet med resten av kulturlivet er også kultur-Sápmi hardt rammet av korona pandemien, og vi frykter nå at den dramatiske nedstengingen kan resultere i irreversibel skade på feltet. Samtidig opplever vi at de ulike tiltakspakkene som tilrettelegges for kulturlivet ikke treffer de samiske kulturarbeiderne på en tilstrekkelig god nok måte, og roper ut et varsko om et behov for snarlige tilpassede tiltak for det samiske kunst- og kulturfeltet.
Kultur-Sápmi strekker seg over fire land (Finland, Norge, Russland og Sverige) og samiske kulturarbeidere jobber naturlig grenseløst som ett felt. Det samiske kunst- og kulturlivet har et sårbart økonomisk økosystem, og kretsløpet er bygget på et grenseoverskridende felt som er avhengig av hverandre. Korona pandemien påvirker derfor det samiske kulturfeltet som helhet, og tiltak som skal kunne støtte det samiske kunst- og kulturfeltet må derfor ta hensyn til dette. Spesielt viktig er dette prinsippet ved tiltak som skal stimulere feltet til fortsatt aktivitet og produksjon i en utfordrende tid.
De nordiske kulturrådene har fått ekstraordinære midler i forbindelse med korona-krisen. Samiske kunstnere og kulturarbeidere vil til en viss grad kunne søke om midler fra kulturrådene som kunstnere ellers i de nordiske landene, men støtteordningene er ikke tilpasset et grenseoverskridende Kultur-Sápmi.
De samiske kulturaktørene består i stor grad av små bedrifter som baserer sin virksomhet på prosjekter og frilansere, og som i utgangspunktet mottar mindre finansiering enn de nasjonale kulturaktørene. Dette gjør Kultur-Sápmi ekstra sårbar for krisen som korona pandemien har utløst. Samiske kulturaktører vil dermed ikke ha likviditet til å overleve en langvarig krise. Det er allerede store forskjeller i arbeidsvilkår og finansielle muligheter blant samiske kunstnere og kulturarbeidere grunnet riksgrensene. Vi er bekymret for at disse forskjellene nå vil øke. Grensestengingene av Sápmi gjør også situasjonen ekstra utfordrende for de samiske kulturnæringene.
Nå er det viktigere enn noen gang med en egen krisepakke for det samiske kunst- og kulturlivet som er tilpasset feltets egne behov.
Det samiske kunst- og kulturfeltet behøver nå en styrking av de pan-samiske støtteordningene. En økt bevilgning til Sametingene vil treffe langt flere samiske kunstnere og kunne bedre målrettes de samiske kulturnæringene. De friske midlene kan i samarbeid med de ulike kulturbransjene som Samisk kunstnerråd, Samisk Filminstitutt og andre pan-samiske kulturinstitusjoner målrettes. Dette vil gi mulighet til å bedre tilpasse tilskuddsordningene etter feltets behov, og sørge for den effektiviteten og fleksibiliteten det samiske kunst- og kulturfeltet behøver nå.
Vi ønsker at de friske midlene skal komme hele kultur-Sápmi til gode og skal bidra til å:
Etablere flere sjangeroverskridende arbeidsstipender
Styrke Ad hoc støtteordningene
Etablere Ad hoc støtteordninger for å styrke bruk av digitale verktøy til produksjon og fremføring.
Ekstraordinære tilskuddsordninger for å tilpasse produksjoner og prosjekter til krise situasjonen.
Etablere egen stipendordning til unge samiske talenter
Styrke den faste finansieringen av de samiske kulturinstitusjonene og organisasjonene
Det samiske kunst og kulturlivet er særdeles viktig for det samiske samfunnet og spiller en avgjørende rolle som kultur- og språkbærere. Kultur-Sápmi frykter de økonomiske konsekvensene av denne krisen og oppfordrer til at dette ikke påvirker allerede sårbare samiske kulturinstitusjoner og aktører, samt fremtidig finansiering av samisk kunst og kulturliv.
Fra / From:
Christina Hætta, Sámiráđđi / Samerådet / Saami Council
Anne Lajla Utsi, International Sámi Film Institute
Niillas Somby, Sámi Dáiddárráđđi / Samisk kunstnerråd/ Sami Art Council
Kristoffer Dolmen, Sámi Dáiddaguovddas /Sami Center for contemporary art
Rolf Degerlund, Sámi Našunálateáhter Beaivváš
Cecilia Persson, Åarjelhsaemien Teatere AS
Åsa Simma, Giron Sámi teáhter
Maret Anne Sara, Elle Sofe Sara, Dáiddadállu
Aili Guttorm, Márkomeannu festivála
Stig Arne Somby, Raasten rastah and BeskánLuossaRock
Ken Are Bongo, Sámi musihkkafestivála
Oskar Östergren Njajta, Dellie maa and Aejlies
Sandra Márjá West, Riddu Riđđu festivála
Aslak Paltto, Ijahis Idja festivála
Anne Kirste Aikio, Skábmagovat filbmafestivála