Eläköön Kulttuuri- Sápmi!

Bilde: SMF-Sunniva Wangen // Sami Easter Festival

Bilde: SMF-Sunniva Wangen // Sami Easter Festival

 

Kulttuuri-Sápmin puolesta, saamelainen taide- ja kulttuurikenttä Suomessa, Norjassa ja Ruotsissa, me vetoamme Pohjoismaiden kulttuuriministeriöihin yhteisellä lausunnolla, liittyen tilanteeseen jonka korona virus-kriisi on aiheuttanut saamelaiselle taiteelle ja kulttuurille.

 

 

Eläköön Kulttuuri- Sápmi!!

Kuten muu kulttuurisektori, myös korona-pandemia vaikuttaa vakavasti Kultur-Sápmiin, ja pelkäämme nyt, että dramaattinen yhteiskunnan sulkeminen voi aiheuttaa peruuttamattomia vahinkoja alalle. Samalla havaitsemme, että kulttuurialalle suunnitellut erilaiset kriisinratkaisut eivät tue saamelaisia ​​kulttuurityöntekijöitä riittävästi, ja lähetämme kehotuksen välittömiin, räätälöityihin toimenpiteisiin saamelaisen taiteen ja kulttuurin kentälle.

Kultur-Sápmi ulottuu neljään maahan (Norja, Ruotsi, Suomi ja Venäjä), ja saamelaiset kulttuurityöntekijät työskentelevät luonnollisesti ilman rajoja yhtenä alana. Saamelaisessa taide- ja kulttuurielämässä on haavoittuva taloudellinen ekosysteemi, ja sykli on rakennettu rajat ylittävään kenttään, joka on toisistaan ​​riippuvainen. Korona-epidemia vaikuttaa siis koko saamelaisten kulttuurikenttään, ja toimenpiteissä, jotka tukevat saamelaisia ​​taiteita ja kulttuurialaa, on sen vuoksi otettava tämä huomioon. Tämä periaate on erityisen tärkeä toimenpiteissä, jotka stimuloivat toiminnan jatkamista ja tuotantoa haastavana aikana.

Pohjoismaiset kulttuurineuvostot ovat saaneet poikkeuksellista rahoitusta korona-kriisin yhteydessä. Saamelaiset taiteilijat ja kulttuurityöntekijät voivat jossain määrin hakea rahoitusta kulttuurineuvostoilta taiteilijoina muualla Pohjoismaissa, mutta rahoitusta ei ole mukautettu vastaamaan rajat ylittävää kulttuurialaa.

Saamelaiset kulttuuritoimijat koostuvat pääosin pienistä yrityksistä, jotka perustavat toimintansa projekteihin ja freelancereihin, ja jotka saavat vähemmän rahoitusta kuin kansallinen kulttuurikenttä. Tämän vuoksi Kultur-Sápmi on erityisen altis korona-epidemian aiheuttamalle kriisille. Saamelaisilla kulttuurialan toimijoilla ei ole tarpeeksi likviditeettiä selvitä pitkittyneestä kriisistä. Saamelaisten taiteilijoiden ja kulttuurityöntekijöiden työoloissa ja taloudellisissa mahdollisuuksissa on jo suuria eroja. Olemme huolissamme siitä, että nämä erot kasvavat nyt. Saamenmaan rajojen sulkeminen tekee tilanteen myös haastavaksi saamelaiselle kulttuuriteollisuudelle.

Nyt on tärkeämpää kuin koskaan että saamelainen taide- ja kulttuurielämä saisi erillistä hätäapua, mikä on sovitettu juuri alan erikoistarpeille.

Kultur-Sápmi tarvitsee nyt eri yhteissaamelaisten kulttuurirahoitusten vahvistamista. Lisätty tuki Saamelaiskäräjille saavuttaisi paljon enemmän saamelaisia ​​taiteilijoita ja voisi paremmin kohdentua saamelaisille ​​kulttuurielinkeinoille. Uudet varat voidaan kohdentaa yhteistyössä eri kulttuuri-instituutioille, kuten saamelaisen taiteilijaneuvoston, saamelaisen elokuvainstituutin ja muiden yhteissaamelaisten kulttuurilaitosten kanssa. Tämä tarjoaa mahdollisuuden mukauttaa rahoitusta paremmin alan tarpeiden mukaan ja varmistaa tehokkuuden ja joustavuuden, jota Saamenmaan taiteen ja kulttuurin kenttä nyt tarvitsee.

Haluamme uusien varojen hyödyttävän koko Kultur-Sápmia ja auttavan seuraavissa asioissa:

  • Perustaa enemmän sukupolvien välistä työapurahaa

  • Vahvistaa Ad Hoc -rahoitusta

  • Perustaa tilapäinen rahoitus digitaalisten työkalujen käytön tehostamiseksi tuotannossa ja toimittamisessa.

  • Satunnaisten rahoitustuotantojen ja -projektien mukauttamisessa kriisitilanteeseen

  • Perustaa omia apurahoja nuorille saamelaisille

  • Vahvistaa saamelaisten kulttuuri-instituutioiden sekä yhdistysten rahoitusta

Saamelainen taide- ja kulttuurikenttä ovat erityisen tärkeitä saamelaisyhteisölle, ja niillä on ratkaiseva rooli kulttuurin ja kielen kantajina. Kultur-Sápmi pelkää kriisin taloudellisia seurauksia ja vaatii, että tämä ei vaikuta jo heikossa asemassa oleviin saamelaisiin kulttuuriin liittyviin instituutioihin ja toimijoihin, samoin kuin saamelaisen taiteen ja kulttuurielämän tulevaan rahoitukseen.

Fra / From:
Christina Hætta, Sámiráđđi / Samerådet / Saami Council
Anne Lajla Utsi, International Sámi Film Institute
Niillas Somby, Sámi Dáiddárráđđi / Samisk kunstnerråd/ Sami Art Council
Kristoffer Dolmen, Sámi Dáiddaguovddas /Sami Center for contemporary art
Rolf Degerlund, Sámi Našunálateáhter Beaivváš
Cecilia Persson, Åarjelhsaemien Teatere AS
Åsa Simma, Giron Sámi teáhter
Maret Anne Sara, Elle Sofe Sara, Dáiddadállu
Aili Guttorm, Márkomeannu festivála
Stig Arne Somby, Raasten rastah and BeskánLuossaRock
Ken Are Bongo, Sámi musihkkafestivála
Oskar Östergren Njajta, Dellie maa and Aejlies
Sandra Márjá West, Riddu Riđđu festivála
Aslak Paltto, Ijahis Idja festivála
Anne Kirste Aikio, Skábmagovat filbmafestivála

 
Previous
Previous

Ellos Kultur-Sápmi!

Next
Next

La Kultur-Sápmi leve!