Saamelaisneuvosto julkaisee Sámi Duodji ja Sámi Made -merkit
Saamelaisneuvosto julkaisee kaksi saamen sertifiointimerkkiä. Merkkien tarkoituksena on vahvistaa saamelaista käsityötä ja saamelaisen luovan alan elinkeinojen kilpailukykyä. Sámi Duodji -merkkiä on uudistettu, minkä vuoksi se julkaistaan nyt uudelleen. Tämän lisäksi rinnalle tulee myös uusi sertifiointimerkki, Sámi Made.
Kuvassa vasemmalla uudistettu Sámi Duodji -merkki ja oikealla uusi Sámi Made -merkki.
Sámi Duodji ja Sámi Made ovat kaksi erillistä sertifiointimerkkiä, joiden tarkoituksena on kertoa ostajille, mitkä perinteiset saamelaiskäsityöt ja tuotteet ovat saamelaisten tekemiä. Saamelaisneuvosto kokee, että saamelaista käsityötä ja tuotteita kohtaan on suurta mielenkiintoa, mutta ostajien on hankala tietää, mitkä tuotteet ovat aitoa saamelaista käsityötä tai mitkä tuotteet ovat saamelaisten valmistamia.
- Saamelaisneuvosto kokee, että saamen käsitöillä ja tuotteilla on suuri arvo ja uskoo, että ostajat valitsisivat saamelaista käsityötä tai saamelaisten valmistamia tuotteita, jos heillä olisi mahdollisuus siihen. Juuri tämän mahdollisuuden me haluamme tarjota merkkien avulla ja tällä tavalla vahvistaa saamelaisten elinkeinojen kilpailukykyä, toteaa Saamen sertifiointimerkkien projektipäällikkö, Sandra Márjá West.
Uudistettu Sámi Duodji -merkki
Saamelaisneuvosto on yhdessä käsityöjärjestöjen kanssa uudistanut Sámi Duodji -merkkiä ja julkaisee tämän vuoksi merkin nyt uudelleen. Sámi Duodji -merkki on perinteisen saamelaisen käsityön merkki, joka perustettiin 80-luvulla yhdessä saamen käsityöjärjestöjen kanssa. West kertoo, että he ovat työstäneet asiaa yhdessä Saamen käsityöjärjestöjen kanssa, jotka kokevat merkille olevan yhä suuri tarve, sillä saamelaisen käsityön väärinkäyttö on yhä suuri haaste saamelaisessa yhteiskunnassa. Lisäksi säännöt kaipasivat päivitystä nykyaikaan ja esiin nousi myös tarve vahvistaa merkin markkinointia, toteaa West.
- Saamelaisneuvosto on saanut rahoituksen tavaramerkkien markkinointiin. Saamelaisneuvosto on digitalisoinut hakulomakkeet helpottaakseen merkkien hakemista, minkä lisäksi myös saamen käsityöntekijöiden ja tuottajien löytäminen helpottuu samitrademarks.com-nettisivuston kautta.
West kertoo, että sääntöjen uudistuksen ja uuden digitaalisen, saamen käsityöläisten ja tuotteiden rekisterin vuoksi kaikkien, joilla on jo merkki, tulee hakea merkkiä uudestaan.
- Toivotamme sekä vanhat ja uudet käyttäjät tervetulleiksi. Sertifiointimerkkijärjestelmä vaatii onnistuakseen sen, että saamelaiset ottavat merkit käyttöönsä. Ainoastaan tällöin ne toimivat tarkoituksenmukaisesti.
Kuva: Sámi Duodji Sameslöjdstiftelsen
Sámi Made -merkki
Sertifiointimerkkityössä on noussut esiin, että saamelaisyhteisössä on kova tarve myös merkille, jota voi käyttää muihin kuin perinteisiin saamelaisiin käsityötuotteisiin, ja joka todentaa, että tuotteen on valmistanut saamelainen. Tämän uuden merkin nimi on Sámi Made. Sitä voi käyttää kaikkiin saamelaisten valmistamiin tuotteisiin. Näitä voivat olla esimerkiksi design, korut, turistituotteet, kirjat tai muut fyysiset tuotteet.
- Nykypäivänä meillä on paljon erilaisia saamelaisten valmistamia tuotteita ja niiden kilpailukykyä halutaan vahvistaa merkin avulla, kertoo West.
West kertoo myös, että koska Sámi Made on täysin uusi järjestelmä, Saamelaisneuvosto aikoo ensiksi asettaa pilottiryhmän, johon kutsutaan saamelaisia yrityksiä. Pilottiryhmän tarkoituksena on selvittää, miten merkki toimii ja pohtia tulisiko sitä muokata saamelaiseen yhteiskuntaan vielä paremmin. Saamelaisneuvosto toivoo, että saamelaiset yritykset ja tuottajat kokevat tärkeäksi liittyä pilottiryhmään.
Tärkeää yhteistyötä
Saameisneuvosto on työskennellyt projektin parissa vuodesta 2015 saakka. Se on toiminut tiiviissä yhteistyössä sekä saamen käsityöjärjestöjen että käsityöntekijöiden kanssa. Saamelaisneuvoston kulttuuriosaston johtaja Christina Hætta iloitsee, kun sertifiointimerkit päästään viimein ottamaan käyttöön:
- Sertifiointimerkit on nyt julkaistu ja pääsemme viimein ottamaan seuraavan askeleen, joka on merkkien markkinointi sekä keskustelu käsityöntekijöiden ja muiden saamelaiselinkeinojen kanssa siitä, miten voimme vielä paremmin toteuttaa sertifiointijärjestelmää Saamenmaan hyväksi.
Käsityömerkkiprojektia rahoittavat Amerikan suurlähetystöt Ruotsissa, Suomessa ja Norjassa. Projektin yhteistyökumppaneita ovat Sámi Duodji ry Suomen puolella, Sámi Duodji/ Sameslöjsstiftelsen Ruotsin puolella, Duodjeinstituhtta ja Sámi Duodji Norjan puolella.
Lue lisää merkeistä ja lähetä hakemuksesi osoitteessa www.samitrademarks.com.