Sverige måste i sitt skogsbruk respektera renskötares rättigheter

Foto: Nejla Sparrock Jonasson.

Foto: Nejla Sparrock Jonasson.

Samerådet motsätter sig Sveaskogs ökade avverkningar på samebyarnas vinterbetesmarker och insisterar på att de sista kvarvarande naturskogarna skyddas från avverkning.  

Sveaskog, ett statligt ägt skogsbolag, planerar att kalavverka 700 hektar skog (motsvarande en area av 1000 fotbollsplaner) på Luokta-Mávas samebys område i södra Norrbotten. Området, inom Luokta-Mávas vinterbetesmarker, är redan hårt hugget och de sista naturskogarna är nu hotade. 

Tillgången på marklav, ett viktigt vinterbete för renarna, har minskat på grund av skogsbruket. Enligt en studie (Sandström et al, 2016), uppmättes en minskning av marklav med 71% inom lavskogarna de senaste 60 åren. Minskningen observerades inom alla regioner och åldersklasser, och sammanföll särskilt med en minskning av mer än 60 år gammal öppen tallskog. 

Situationen i Luokta-Mávas sameby visar endast ett exempel på den avsevärda avverkningstakten inom samebyarnas vinterbetesområden. 29 samebyar i Sverige har undertecknat ett upprop att stoppa avverkning av naturskogar inom renbetesområdet. 

Enligt Sveaskogs pressmeddelande har bolaget pausat avverkningarna inom Luokta-Mávas område och vill ha en dialog med samebyn. Samerådet uppmanar Sverige att ta chansen att åtgärda Skogsvårdslagen och implementera FNs Urfolksdeklaration (UNDRIP) samt ratificera ILO-konventionen169 för att säkerställa att principen om fritt, informerat samtycke inkluderas och erkänns i samråden mellan samebyarna och skogsindustrin. 

FNs Rasdiskrimineringskommitté (CERD) kritiserade nyligen Sverige i ett beslut (CERD/C/102/D/54/2013) för avsaknaden av erkännandet av principen om FPIC samt brott mot Rasdiskrimineringskonventionen i ärendet gällande ett gruvtillstånd. Beslutet var ett resultat av en anmälan om granskning från den berörda samebyn (Vapsten) och Samerådet. Staten bör skyndsamt också se över avverkningstillstånden efter en process i linje med principen av fritt, informerat samtycke. 

En fortsatt utbredning av avverkningarna bryter mot artikel 27 i konventionen om civila och politiska rättigheter. Människorättskommittén noterade i sitt beslut i ärendet Ilmari Länsman mot Finland, att ekonomisk verksamhet måste för att uppfylla artikel 27 utföras på ett sådant sätt att renskötare även fortsatt kan bedriva renskötsel. 

Samerådet påpekar också att skogsbruket orsakar inte enbart skada för Samernas traditionella levnadssätt, utan även för mänsklighetens livsvillkor. Avverkning påverkar inte bara renskötsel utan även klimatförändringen. Gamla naturskogar utgör viktiga kolsänkor som bidrar till att sakta ner klimatförändringen. 

Samerådet uppmanar Sverige att ta sitt ansvar att upprätthålla internationella åtaganden och respektera renskötselrätten genom att ändra Skogsvårdslagen så att den erkänner samebyarnas rätt till fritt informerat samtycke.


 
Previous
Previous

Jevgenij Jushkov muitun

Next
Next

Sweden must respect Sámi reindeer herders’ rights when conducting forestry