Åpen konsultasjon: Veikart til dekolonial arktisk forskning
Hvordan kan vi gjøre arktisk forskning mer inkluderende? Hvordan involvere urfolksstemmer i utviklingen av forskningsutlysninger, finansieringsordninger, evalueringer og hele prosjektsyklusen? Det er nå mulig å gi tilbakemeldinger på førsteutkastet til Comprehensive Policy Brief to the EU Commission - A roadmap to decolonial Arctic research.
CO-CREATE-gruppen inviterer partnere, organisasjoner og publikum til å lese utkastet med tittelen "Veikart til dekolonial arktisk forskning" og komme med forslag til forbedringer. Veikartet gir konkrete anbefalinger til EU-kommisjonen for hvordan man kan gjøre EUs finansieringsstrukturer, -prosesser og forskningsprogrammer mer inkluderende når det gjelder arktisk forskning
Vi tar imot tilbakemeldinger for å forbedre anbefalingene, fremheve sentrale handlingsområder, fremtidige utfordringer og muligheter. Dine konstruktive forslag vil bidra til å strømlinjeforme dekolonial forskningspraksis i Arktis. Vi vil ta hensyn til alle kommentarer når vi utvikler det reviderte og endelige veikartet.
Hvorfor er veikartet viktig?
På internasjonalt nivå får urfolksrettigheter økende juridisk anerkjennelse. I tillegg ber EUs utlysninger nå om samarbeidstilnærminger (co-design approach) innen forskning (feks. Horisont 2020). Arktiske forskere tar i økende grad i bruk dekoloniale forskningstilnærminger. Likevel mangler det fortsatt integrering av dekolonial forskningspraksis og initiativer som støtter urfolks selvbestemmelse i Arktis. Det er behov for å tenke nytt om forskningsetikk og samarbeid i europeisk arktisk forskning.
Hvem er CO-CREATE-gruppen?
CO-CREATE-nettverket er en gruppe rettighetshavere og samfunns- og naturvitenskapelige forskere fra arktiske og europeiske forskningsinstitusjoner, som jobber sammen for å forbedre forskningsrelasjoner i Arktis. Blant ledende partnere er forskningsgruppen Indigenous Voices ved UiT Norges arktiske universitet, Samerådet, Universitetet i Oulu, UFZ & iDiv, IASS, APRI og Universitetet i Wien, Universitetet i Groningen, Stiftelsen for Sibirske studier. Gruppen bygger på langsiktig erfaring innen samarbeidende og medskapende arktisk forskning og lobbyvirksomhet.
Dette utkastet til veikartet er utarbeidet gjennom månedlige nettbaserte arbeidsmøter, spørreundersøkelser, to dialogmøter med EU-kommisjonen og et 3-dagers skriveretreat i Alta, arrangert av Indigenous Voices Research Group ved UiT.
Hvordan delta i konsultasjonen?
Utkastet finner du i pdf-format her.
Vi tar imot tilbakemeldinger gjennom dette spørreskjemaet til og med 8. januar 2023.
Andreutkastet blir utarbeidet i januar og det endelige veikartet vil bli sendt til EU PolarNet og EU-kommisjonen innen februar 2023.
CO-CREATE gruppen på skriveworkshop i Alta, september 2022. Foto: Magne Kveseth, UiT