Avoin konsultaatio: A roadmap to decolonial Arctic research

Avoin kuuleminen luonnokselle Comprehensive Policy Brief to the EU Commission - A roadmap to decolonial Arctic research. 

Kuinka tehdä arktisesta tutkimuksesta osallistavampaa? Kuinka saada alkuperäiskansojen äänet mukaan rahoituspyyntöjen, ehdotusten ja hankearvioinnin kehittämiseen sekä muihin toimiin ja instrumentteihin koko hankesyklin ajan? CO-CREATE-ryhmä kutsuu asianosaisia kumppaneita, organisaatioita ja yleisöä tarkastelemaan luonnosta "Roadmap to decolonial arctic research" ja esittämään parannusehdotuksia.

Suunnitelma ehdottaa Euroopan komissiolle konkreettisia suosituksia siitä, miten EU:n rahoitusrakenteita, prosesseja ja tutkimusohjelmia voidaan tehdä osallistavammiksi arktisen tutkimuksen osalta.

Odotamme rakentavia kommentteja ja ehdotuksia suositusten parantamiseksi, tärkeimpien toiminta-alueiden ja tulevaisuuden haasteiden ja mahdollisuuksien korostamiseksi. Rakentavat ehdotuksesi edistävät tutkimuskäytäntöjen dekolonisoimista arktisella alueella. Otamme kaikki kommentit ja ehdotukset huomioon, kun kehitämme tarkistettua ja lopullista suunnitelmaa.

Miksi suunnitelma on tärkeä?

Kansainvälisellä tasolla alkuperäiskansojen oikeudet ovat saaneet yhä enemmän laillista tunnustusta. Samalla EU:n ehdotuspyynnöt vaativat yhteissuunnitelmallista lähestymistapaa (co-design approach) tutkimuksessa (esim. Horizon 2020). Arktiset tutkijat omaksuvat yhä enemmän dekolonialistisia tutkimusmenetelmiä. Silti arktisen alueen alkuperäiskansojen suvereniteettia tukevien dekolonialististen tutkimuskäytäntöjen ja aloitteiden valtavirtaistaminen puuttuu usein edelleen. Euroopan arktisen tutkimuksen tutkimusetiikkaa ja yhteistyötä on pohdittava uudelleen.


Mikä on CO-CREATE-ryhmä?

CO-CREATE-verkosto on ryhmä alkuperäiskansojen ja ei-alkuperäiskansojen oikeudenhaltijoita ja yhteiskunta- ja luonnontieteiden tutkijoita eri puolilta arktista aluetta ja eurooppalaisia tutkimuslaitoksia, jotka työskentelevät yhdessä parantaakseen tutkimussuhteita arktisen tutkimuksen tietämyksen eri tavoilla. Johtavia kumppaneita ovat Alkuperäiskansojen äänet-tutkimusryhmä UiT:stä Norjan arktisesta yliopistosta, Saamelaisneuvosto, Oulun yliopisto, UFZ & iDiv, IASS, APRI ja Wienin yliopisto, Groningenin yliopisto sekä Siperian Studies -säätiö. Verkosto on rakentunut pitkäaikaisesta kokemukselle perustuvasta yhteistyöstä ja yhteisluovasta arktisesta tutkimuksesta ja lobbauksesta. Tämä suunnitelmaluonnos on laadittu kuukausittaisten online-työkokousten, verkkokyselyn, kahden EU:n komission kanssa käydyn vuoropuhelun ja UiT:n Alkuperäiskansojen äänien tutkimusryhmän Altassa, Norjassa pidetyn perusteellisen kolmen päivän kirjoitusretriitin perusteella. 

Kuinka voit osallistua avoimeen konsultaatioon?

Luonnos löytyy pdf-muodossa täältä.

Otamme palautetta vastaan ​​tällä lomakkeella 08.01.23 asti.

Tiekartan toinen luonnos laaditaan tammikuussa 2023. Lopullinen tiekartta toimitetaan helmikuun 2023 loppuun mennessä EU:n PolarNetille ja EU:n komissiolle.

CO-CREATE-ryhmä työpajassa Altassa syyskuussa 2023. Kuva: Magne Kveseth, UiT

Previous
Previous

Suoma sámediggeláhka leamašan gieđahallamis ekonomiijaválljogottis

Next
Next

Ooʒʒ harjjtõõllʼjen walt disney animation studioid 2023