Rapport avdekker menneskerettighetsbrudd
Foto: Samerådet / Piera Heaika Muotka
Amnesty Internationals avdelinger i Norge, Sverige og Finland har publisert en ny rapport i samarbeid med Samerådet, som avdekker menneskerettighetsbrudd i forbindelse med det grønne skiftet.
Rapporten lanseres under konferansen Arctic Frontiers i Tromsø den 29. januar. Rapporten oppfordrer statene til blant annet å respektere samenes rettigheter og bidra med ressurser og tiltak for å unngå nye menneskerettighetsbrudd.
Samerådets president Per-Olof Nutti. Foto: Samerådet / Piera Heaika Muotka
“I Sápmi har vi måttet være på vakt for konsekvensene av den grønne omstillingen,” sier Samerådets president Per-Olof Nutti. “Vi ser at statene forsøker å fremme den samme type naturinngrep og industriell aktivitet som tidligere, men med nye merkelapper og begrunnelser. Den grunnleggende utfordringen er fortsatt den samme: at vi må ofre vårt levesett og våre egne land- og vannområder til fordel for storsamfunnets behov. Rapporten viser også tydelig at prosessene ofte er svært langvarige og komplekse, der samene ikke får eller kan påvirke sin egen fremtid.”
Rapporten tar for seg tre eksempler der statene har krenket samenes menneskerettigheter i forbindelse med den grønne omstillingen. De tre sakene er Fosen-saken på norsk side, Rönnbäck-saken på svensk side og Lätäseno-saken på finsk side. I Fosen-saken handler det om vindkraft, som for mange i Sápmi er en kjent utfordring knyttet til det grønne skiftet. Rönnbäck- og Lätäseno-sakene handler derimot om gruvedrift, hvor målet er å utvinne mineraler som er nødvendige for den grønne omstillingen. Hver sak gir innsikt i hvordan de berørte samiske rettighetshaverne opplever og påvirkes av konfliktene.
Prosjektmedarbeider for Just Transition in Sápmi Petra Laiti. Foto: Samerådet / Kristoffer Hætta
“I Sápmi er det nå igangsatt mange prosjekter hvor vi ser de samme risikoene for nye menneskerettighetsbrudd,” sier Nutti. “Derfor er det spesielt viktig at Amnesty både bygger opp kapasitet til å samarbeide med samiske aktører, og samtidig utfordre de nordiske statene på dette området.”
“Rapporten er også svært verdifull for et grenseløst Sápmi,” sier prosjektarbeider Petra Laiti. “Det er utrolig viktig å få kunnskap om hva som skjer i hver enkelt stat og å vise at utviklingen er sammenfallende i de nordiske landene. Det bidrar både til å fremheve våre utfordringer i møte med statene og samtidig øke kompetansen internt blant vårt eget folk.”
Rapporten er et resultat av Samerådets og Amnestys samarbeidsprosjektet “Just Transition in Sápmi”, som har som mål å fremme samiske perspektiver på det grønne skiftet og klimarettigheter i sin helhet.