Lanserer nettportal for forebygging av samehets

Skjermbilde fra Suodji.no. Portalen blir tilgjengelig for publikum 23. januar.

Nettportalen Suodji/Suodje/Suaja lanseres på samisk hus i Tromsø den 23 januar kl 18.00. Nettportalen skal være en veiledningstjeneste og kunnskapsportal som skal bidra til å forebygge minoritetsstress, samehets, fordommer og psykisk uhelse i det samiske samfunnet.

Prosjektet har vært gjennomført i regi av Samerådet sammen med flere samarbeidspartnere som er med i prosjektets ressursgruppe. Ressursgruppen har bestått av SANKS, Sørsamisk helsenettverk, Likestillingssenteret KUN, NRL, Noereh, Garmeres, Sørsamisk menighet, Bufdir, Nasjonalt kompetansemiljø innen hatkriminalitet, Politiet, Barentssekretariatet, Senter for Samisk og urfolkrsstudier ved Nord Universitet. Prosjektet er finansiert av Bufdir og Sametinget, og har vært ledet av Hanne Svinsås Magga.

Prosjektleder for Suodji/Suodje/Suaja, Hanne Svinsås Magga. Foto: Privat

– Suodji/Suodje/Suaja er utviklet som et direkte svar på klare behov i det samiske samfunnet. Mange opplever utfordringer med å håndtere samehets, inkludert usikkerhet rundt hvordan man kan melde ifra om krenkelser og sette grenser i hverdagen. Suodji/Suodje/Suaja gir veiledning, kunnskap og fellesskap for å møte disse utfordringene, sier Svinsås Magga. 

Portalen skal gi samer og andre tilgang til kvalitetssikret informasjon og verktøy for å styrke samisk identitet og kunnskapen om det samiske. Brukere av nettportalen vil kunne finne informasjon om samisk kultur, språk, helse, næringer, forskning og historie. 

– Sammen med nettportalen lanseres også en chattetjeneste. Den gjør det mulig for de som opplever samehets å få råd og veiledning. Chatten vil være bemannet til oppsatte tider, men brukere kan sende inn meldinger når som helst for å få svar i åpningstiden, fortsetter Svinsås Magga. 

Lanseringsarrangementet vil finne sted 23. januar kl 18.00 på Samisk Hus i Tromsø. Blant bidragsyterne på arrangementet finner vi Sametingsråd Runar Myrnes Balto, Elle Nystad (tidligere prosjektleder for Doarvái Dál), Torjer Olsen ved SESAM, Jill Abelsen Olsen (daglig leder for Samisk Hus i Tromsø), og prosjektleder Hanne Svinsås Magga. Det blir også et kunstnerisk innslag. Arrangementet er et samarbeid mellom Samerådet, Samisk hus i Tromsø og Senter for Samiske Studier – SESAM.

Mer informasjon her (facebook-event).

Previous
Previous

Rapport avdekker menneskerettighetsbrudd

Next
Next

Almmuhit neahtta​​portála man bokte eastadit sámevaši