Saamelaisten ihmisoikeuksia rikottu vihreää siirtymää ajaessa
Kuva: Saamelaisneuvosto / Piera Heaika Muotka
Amnestyt Norjassa, Suomessa ja Ruotsissa julkaisevat uuden raportin yhteistyössä Saamelaisneuvoston kanssa. Raportti tuo esiin kytköksiä saamelaisten ihmisoikeusrikkomusten ja vihreän siirtymän välillä sekä antaa suosituksia valtioille ryhtyä toimenpiteisiin estääkseen uusia ihmisoikeusrikkomuksia tapahtumasta.
Raportti julkaistaan Arctic Frontiers -tapahtumassa Tromsøssa 29.1..
Saamelaisneuvoston puheenjohtaja Per-Olof Nutti. Kuva: Saamelaisneuvosto / Piera Heaika Muotka
“Sápmi on oppinut olemaan hereillä vihreän siirtymän suhteen”, sanoo Saamelaisneuvoston puheenjohtaja Per-Olof Nutti. “Olemme nähneet, että valtiot yrittävät edelleen samoja toimintatapoja, mutta tällä kertaa erilaisella kielenkäytöllä ja perusteluilla. Haasteidemme perustana on kuitenkin sama asia: että meidän odotetaan uhraavamme maamme, vetemme ja elämäntapamme valtaväestön yhteiskuntien tarpeiden vuoksi. Raportissa näemme selkeästi, että usein kyse on hyvin pitkistä kehityskuluista ja erilaisista näkymättömyyden tasoista, että saamelaiset eivät pääse tai voi vaikuttaa omaan tulevaisuuteemme.”
Raportti käsittelee kolmea esimerkkiä, joissa valtiot ovat rikkoneet saamelaisten ihmisoikeuksia ajaessaan vihreää siirtymää. Esimerkit ovat Fosenista, Rönnbäckenistä sekä Lätäsenolta. Fosenissa on kyse tuulivoimasta, kun taas Rönnbäckenissä ja Lätäsenolla kaivoshankkeista, joilla etsitään vihreään siirtymään tarvittavia mineraaleja. Jokaisen esimerkin yhteydessä tuodaan myös esiin paikallisten saamelaisten näkemyksiä ja kokemuksia kustakin konfliktista.
Hanketyöntekijä ‘Just Transition in Sápmi’ -hankkeessa Petra Laiti. Kuva: Saamelaisneuvosto / Kristoffer Hætta
“Sápmissa on nyt liikkeellä paljon hankkeita, joissa näemme samanlaisia riskejä uusille ihmisoikeusrikkomuksille”, Nutti arvelee, “juuri siksi on niin tärkeää, että Amnesty tällä tavoin hankkii itselleen asiantuntemusta luodakseen yhteistyösuhteita saamelaisasioihin ja kritisoidakseen valtiota tällä tasolla.”
“Raportista on myös paljon hyötyä rajattomalle Sápmille”, sanoo hanketyntekijä Petra laiti, “on hyvin arvokasta saada tietoa kunkin valtion kontekstissa ja näyttää, että kehitys on samanlaista kaikkialla. Raportti auttaa sekä näyttämään haasteemme valtioiden kanssa että välittämään tietoa kansamme sisällä.”
Raportti on kirjoitettu Saamelaisneuvoston ja Amnestyjen yhteistyöhankkeessa Just Transition in Sápmi, jonka tarkoituksena on raportin lisäksi paneutua saamelaisiin näkökulmiin vihreästä siirtymästä ja ilmasto-oikeuksista.